Ved senaborter tett opptil svangerskapsuke 22 vil forsøkt aborterte barn ofte fortsatt være i live etter fødsel. En svensk overlege får kritikk for å kjempe for å redde disse. 

I går fortalte SVT Nyheter om overlegen Katarina Strand Brodd som ved flere anledninger har prøvd å redde livet til sent aborterte foster. Da en abort på Mälarsykehuset i Eskilstuna dro ut og fosteret var på vei inn i svangerskapsuke 22, syntes jordmoren at situasjonen begynte å bli ubehagelig, og hun tilkalte overlege Katarina Strand Brodd. Brodd gikk inn og prøvde å redde livet på det aborterte barnet.

– Barnet rørte på seg, laget lyder, viftet med armer og ben, og hjertet slo. Så jeg gjorde det jeg kunne for å hjelpe barnet med å puste og det man gjør med tidligfødte barn, sier hun til SVT. – Når jeg ser et alvorlig sykt barn, vil jeg hjelpe det. Men etter omtrent ti minutter ga vi opp.

I Sverige regnes fosteret juridisk sett som et barn med rett til liv fra uke 22 – et barn som ifølge loven skal registreres og som har rett på helsehjelp. Derfor skal en abort være avsluttet i løpet av 21 uker og 6 dager av svangerskapet. Men noen ganger varer abortinngrepet så lenge at man kommer over i uke 22. I Norge regnes senabort som en abort etter 12. uke, og den arter seg som en liten fødsel, siden fosteret nå er blitt stort. I dag klarer man å redde for tidlig fødte barn helt ned i 22. svangerskapsuke, noe som fører til at grensen mellom abort og tidlig fødsel plutselig overlapper.

I tillegg til å være overlege, er Brodd også formann i den svenske nyfødtforeningens etikkgruppe, og jobber med for tidlig fødte barn hver eneste dag. I dag overlever 40% av barn i Sverige som blir født i uke 22, og som tas hånd om på en slik avdeling. Det var dette perspektivet Katarina Strand Brodd hadde da hun handlet som hun gjorde. Hun påpeker at hun ikke er motstander av selvbestemt bort, men at slike situasjoner tvinger henne til å handle.

Kommer til å fortsette 

Brodd får kritikk av formannen i den svenske foreningen for obstetrikk og gynekologi, som mener det er feil å prøve å redde aborterte foster når kvinnen har fått innvilget abort av en nemnd. Men Brodd sier at hun vil fortsette å hjelpe aborterte foster i samme situasjon også i fremtiden.

– Det er en absurd situasjon å havne i som jordmor eller lege. Et barn forsøkes abortert, men lever fortsatt, rører på seg og lager lyder når det fødes, men man kan ikke gripe inn for å redde det, fordi det ikke har gått 22 uker ennå, sier Maria Selbekk i Menneskeverd.

– Den naturlige reaksjonen når man ser et lite hjelpeløst barn, er jo naturligvis å prøve å redde det. Det er veldig merkelig at barnet er fullstendig uten rettigheter eller verdi fram til det er 21 uker og 6 dager gammelt, men at det etter midnatt plutselig er et fullverdig menneske som registreres og har rett på helsehjelp.

I Sverige er det fri abort fram til 18. svangerskapsuke. Senabort kan innvilges fram til 22. svangerskapsuke, og i 2015 ble det i Sverige gjennomført 142 aborter under 21. svangerskapsuke. Hittil har ingen av de aborterte fostrene som har blitt forsøkt reddet, overlevd. Brodd ønsker likevel å fortsette å prøve.

Les hele intervjuet her.

LagreLagre

7 Delinger