Publisert: 14.08.13 Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd
Helsedirektoratet har slått fast at norske sykehus har brutt loven ved å abortere levedyktige fostre eldre enn 22 uker.
Nå har jordmødrene fått nok.
I fjor smalt det både i media og i fagmiljøet. Til tross for frykt for å skape ubehag for arbeidsgiveren, informerer ansatte ved Universitetssykehuset i Stavanger blant annet magasinet Plot og forteller om sine erfaringer.
Ukesmagasinet Krigsropet skriver i dag om at de ansatte ved fødeavdelingen har igjen vært vitne til en senabort. En kvinne innlegges 22 uker og seks dager inn i svangerskapet. To dager før har kvinnen svelget en tablett som stanser næringstilførselen til fosteret og får morkaken til å
svikte. På sykehuset får hun flere tabletter, og riene kommer stadig tettere. Noen av de ansatte begynner å diskutere hvor grensene går for hva som er lov. Men det er for sent å diskutere. Jordmoren legger et lokk på bekkenet og bærer fosteret ut på skyllerommet. Da hun tar av lokket, oppdager hun et bittelite barn. Det beveger armer og bein, hjertet slår og det kaster etter luft. Fosteret kjemper for livet. Etter tre timer må det gi tapt.
Flere aborteres ved sykdom
– Jeg har vært i kontakt med flere av jordmødrene som forteller om en tendens til at aborter blir innvilget stadig senere og for stadig mindre alvorlige sykdommer eller tilstander. Et minimum bør være at nemndene får en tilbakemelding på hva slags livstegn og hvor lenge fostre etter senaborter viser dem, sier Liv Kjersti S. Thoresen, leder og jordmor i organisasjonen Menneskeverd.
Ifølge tall fra Folkehelseinstituttet har antall senaborter innvilget på bakgrunn av sykdom hos fosteret økt med 44 prosent de siste ti årene.
Les hele saken her