I gode, gamle dager var det bare én måte å få barn på, men de siste årene har det dukket opp ny teknologi og dermed nye muligheter for kvinner å bli gravide på. En av de nye metodene som er mindre kjent, men mer kontoversiell er «mitokondrieutskiftning».

Aftenposten skriver i dagens papirutgave at «mitokondrieutskiftning» eller «cellekjerneutskiftning» er en slags form for genmanipulerte babyer. Det som visstnok skjer, er at deler fra et egg (før eller etter befruktning) settes inn i et annet egg. Det gjør at barnet som blir født vil få to genetiske mødre.

Denne metoden kan gjøre at mødre som har en mitokondriesykdom kan føde barn uten at barna risikerer å arve sykdommen som blant annet kan føre til dårlig hørsel, epilepsi, diabetes, hjerneskade og muskelsvekkelse.

Redd for kloning

Sissel Rogne, direktør i Bioteknologinemnda, forteller til Aftenposten at hun mener at man krysser en viktig etisk grense om man tillater å blande arvemateriale fra to egg.

– Man bruker de samme metode som man ville brukt på å klone et menneske. Og dette er det første steget for å begynne med kloning av mennesker, og det er noe jeg er skeptisk til.

Professor Bindoff er derimot uenig, så lenge metoden er sikker.

– Jeg ser på det som en mulighet til å gi ektepar et friskt barn, som ellers ikke ville fått det på grunn av sykdommen moren sliter med. Bandoff forteller også at arvestoffet fra mitokondriene utgjør mindre enn én promille av alt arvestoffet, og at det derfor bare er tøv å si at dette er kloning.

Tror ikke det kommer til Norge

I fjor høst satte britiske HFEA i gang en større høring hvor de vil se på de sosiale og etiske sidene ved å gjøre tilgjengelig en slik teknikk i for britiske pasienter. Saken skal etter det opp til politisk behandling, og konklusjonen etter høringen forventes senere i mars.

Det har i Norge ikke blitt forsket på dette feltet, og det forventes heller ikke at en slik form for genmanipulering vil være tilgjengelig for norske par de nærmeste årene, skriver Aftenposten.