Menneskeverd reagerer svært kraftig på utvidelsen av abortgrensen til nærmere halvveis i svangerskapet. Nesten 60 000 personer har signert vårt opprop og dermed gitt uttrykk for en kraftig protest mot lovendringen. Debatten i Stortinget viser at den nye loven ikke vil skape ro, men åpner for nye omkamper om en ytterligere utvidelse.
– Vi har ingen tro på at det blir ro rundt denne saken. Flere stortingsrepresentanter uttrykte i dag misnøye over at nemndene fremdeles består og mener at dette bare er et skritt på veien. Dessuten vil vi merke de alvorlige konsekvensene av forslaget. Vi er spesielt bekymret for at en ny lov vil ha en normdannende effekt, sier Maria E. Selbekk, assisterende generalsekretær i Menneskeverd
– Forslaget om å utvide abortgrensen til uke 18 møter ikke den nye virkeligheten vi står overfor i 2024. På 70-tallet var ikke fosterets utvikling allmennkunnskap. Teknologisk utvikling har satt oss i etiske dilemmaer som var utenkelig for noen generasjoner siden. Abort på ett av flere fostre i et flerlingsvangerskap er et slikt eksempel.
Alvorlige konsekvenser
Menneskeverd har over flere år pekt på de alvorlige konsekvensene av å utvide abortgrensen til utgangen av uke 18.
– Vi ønsker ikke et samfunn hvor vi sorterer ut individer på bakgrunn av kjønn, mindre alvorlige avvik eller fordi man ikke ønsker flerlinger. Samtidig svekkes selvbestemmelsen for de kvinnene som har hatt behov for rettsikkerheten som nemndene har gitt dem. Flere av representantene nevnte spesielt kvinner som opplever press til å ta abort fra barnefar eller i helsevesenet – for disse er nemndbehandlingen viktig.
Også politikerne er delt i dette spørsmålet, og flertallet av stortingsrepresentantene er valgt inn fra partier som ikke ønsker å utvide grensen for selvbestemmelse. At lovforslaget om uke 18 nå har fått flertall, skyldes utbrytere fra partiene Høyre, Fremskrittspartiet og Senterpartiet.
Stor folkelig motstand
– Vi er svært mange som reagerer på dette, noe som gjenspeiles i de nesten 60 000 underskriftene vi har levert til Stortinget før votering.
Undersøkelser viser at det norske folk er delt i spørsmålet om utvidelse av abortloven, og flertallet av kvinner er imot denne utvidelsen.
– Over 55 000 har signert vårt opprop, noe som viser at denne saken vekker et stort folkelig engasjement. Disse har bidratt til å sette et viktig spor i historien ved at de synliggjør motstanden mot dette alvorlige vedtaket. Ca. 70 % av de som har signert oppropet er kvinner, noe som viser at det er langt ifra noe folkekrav å utvide abortgrensen.