team1


Publisert: 25.05.22  Skrevet av: Maria Elisabeth Selbekk, Assisterende generalsekretær

Salum Kashafali mottok i dag Livsvernprisen for åpenhet om sin alvorlige øyesykdom og hans engasjement for inkludering, mangfold og respekt uavhengig av hvem du er og hvor du kommer fra.

– Det finnes ikke nok språk i verden for å si hvor stort dette er for meg og hva jeg føler nå, og jeg kan mange språk, folkens! Dette er utrolig stort for meg, sa Salum da han mottok Livsvernprisen mandag ettermiddag, til stor latter fra de som hadde møtt opp på Hotel Continental for å hedre sprinteren.

– Jeg vil takke Menneskeverd for denne prisen. Dere står for det viktigste som finnes: Ett liv, uendelig verdi. Jeg vet hvordan det er å ikke føle at man ikke har noen plass i samfunnet. Da jeg mistet synet mitt, så var det det verste jeg har opplevd. Der jeg kommer fra hadde ikke folk med nedsatt funksjonsevne noen plass i samfunnet. Men det samfunnet ser på som svakhet, det løfter jeg fram som min styrke. Det driver meg hver dag, fortalte Kashafali i sin tale, og fortsatte: – Dette er tidenes pris. Ingenting kan måle seg med dette for meg. Jeg tror faktisk ingen andre kan forstå hvor mye dette gir meg før de har levd livet mitt. Tusen takk!

Les Salums sterke historie her

 

Mollie Bergersen Nilsen overrekker Livsvernprisen til Salum Kashafali

 

– Ord blir fattige etter å ha hørt den talen der, Salum, sa artist Marianne Engebretsen, som bidro med flott sang og musikk under utdelingen.

Personlige hilsener
Til stor overraskelse for Salum og alle de fremmøtte, var det seks år gamle Mollie Begersen Nilsen som overrakte prisen. Mollie er blind og har Salum som sitt store forbilde. – Jeg liker han og han liker meg, utbrøt hun til stor latter fra salen.

Blant de som bidro med hilsener til prisvinneren, var tidligere generalsekretær i Norges idrettsforbund Inge Andersen, som husker Salum fra han var en ivrig fotballspiller i Loddefjord utenfor Bergen.

– Idretten er det eneste språket alle i verden snakker. Kaster du ut en ball, så leker barna sammen, uavhengig av om de snakker samme språk. Idretten er samlende, den samler folk. Idretten gir fellesskap, samhold og tilhørighet. Det har du vært med å bidra videre til, Salum, ved at du gir alle premiepengene dine fra idretten videre til å bygge skoler for barn i Kongo.

Salum, du vet hvor du kommer fra og hvem som har vært med deg på reisen dit du er i dag. Du kjemper fortsatt en kamp for å fjerne redusere rasediskriminering – en frigjøringskamp – du viser respekt for de menneskene du møter, du viser ingen bitterhet, men en stolthet for det du har oppnådd. Det er din viktigste drivkraft, og det trenger verden i dag, sa Andersen.

Tidligere generalsekretær i Norges idrettsforbund, Inge Andersen

Knut Nystad og Bjørnar Erikstad fra Stiftelsen VI var også til stede og overrakte sine hilsener.

– Du er min personlige helt og rollemodell. Når jeg ser deg så tenker jeg på tre ting: Håp, muligheter og drømmer, sa Nystad. – Det å takle det å gå fra å se til å nesten ikke kunne se, sier mye om mennesket Salum. Du har valgt å ikke la det hindre deg. Plutselig kan det skje en forandring i livet til oss alle, og det er hva du velger å gjøre med det, som er til eksempel for oss, fortsatte Erikstad.

Knut Nystad og Bjørnar Erikstad fra Stiftelsen VI

– Det er ganske vanlig å skjule at man opplever et synstap. Mange føler seg alene i dette. Men at du går åpent ut med din synshemming, det bidrar til å gjøre det enklere for andre. Din åpenhet er utrolig bra for andre, sa Hilde Tuhus Sørli i Norges blindeforbund.

Steffen Aabel, personlig venn av Salum og representant fra Sponsor Insight, startet sin hilsen med å spille av et lydopptak fra da Salum vant NM i finalen på 100-meter for funksjonsfriske på Hamar i 2019: – Det der er lyden av ekte glede, lyden av at det umulige blir mulig, forteller han, og fortsetter: – Ta det til dere når Salum sier at dette er den fineste prisen han noensinne kunne fått. For dette er en mann som har vunnet mange medaljer, men han henger denne prisen høyest. Salum, din motgang og dine opplevelser er nok til å knekke et menneske psykisk. Du har opplevd borgerkrig, sult, rasisme og det å miste synet. Dette er nok til å knekke et menneske. Men ikke deg Salum. Du har gjort motgang om til styrke. I en verden som famler i blinde, så er du den som går foran og leder oss andre, avslutter han.

Steffen Aabel, personlig venn av Salum og representant fra Sponsor Insight, holdt en personlig hilsen under prisutdelingen

Salums historie
Salum Ageze Kashafali (28) er en kongolesiskfødt norsk friidrettsutøver, som konkurrerer i sprintløp. Han ble verdensmester på 100 meter under Para-VM i friidrett 2019, og han ble paralympisk mester på 100 meter under Paralympiske sommerleker 2020 (avholdt i 2022) i Tokyo. Han innehar også verdensrekorden på 100 meter sprint for parautøvere.

Kashafali er født med øyesykdommen Stargardts sykdom, som gjør at synet gradvis blir dårligere. Da han kom til Norge som flyktning fra DR Kongo i 2003 hadde han rundt 80 prosent syn. I 2019 ble han klassifisert som paraidrettsutøver, klasse T12 («sterkt svaksynt»), med rundt fem prosents syn. I dag er synet nede i 2 prosent.

Han har også engasjert seg for at parautøvere skal få like muligheter. Kashafali er et stort forbilde som har klart å forvandle nederlag til en ressurs som skaper håp og livsmot, og han er en verdig mottaker av årets Livsvernpris, heter det i begrunnelsen for prisen. Les mer her