team1


Publisert: 24.06.14  Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd

Visste du at din genetiske kode ble bestemt allerede i befruktningsøyeblikket? Les om den gåtefulle utviklingen fra befruktning til fødsel.

 Tekst: Maria Victoria Kjølstad Aanje  Illustrasjoner: iStock  Kilde: Babyverden

Det finnes flere måter å regne alder på. Den ene måten innebærer at man regner svangerskapsuker, hvor man bruker siste menstruasjons første dag som utgangspunkt. Den andre måten, som vi har valgt å bruke, refererer til barnets alder fra befruktningen.

Befruktningen

Fosterutviklingen begynner med befruktningen – en sammensmelting av en eggcelle og en sædcelle. Disse danner en zygote, som i løpet av noen timer begynner å dele seg til flere celler. I dette øyeblikket er den genetiske koden for det nye individet satt. Kjønn og øyefarge er nå bestemt. Etter fem til seks dager etter befruktningen fester embryoet seg i livmorveggen. Herfra starter den 38 uker lange reisen.

Fra 2 uker

Nå dannes det en spalte langs nesten hele ryggplaten, og embryoet blir mer avlangt. Denne streken danner barnets akse. Cellene fra ryggplaten begynner å bli spesialiserte og beveger seg mot stedet der organene skal dannes. Denne uken forbindes embryoet til morkaken med en liten stilk. Denne stilken blir senere til navlestrengen, som om noen uker vil overføre næringsstoffer fra mors blodomløp til barnet.

Fra 3 uker

Nå begynner hodedelen av embryoet å vokse, og det får en pæreform med en liten hale. Ryggsøylen, ryggmargen, hjernen, hjertet, skjelettet og musklene begynner så smått å utvikles. To hjerterør formes, smeltes sammen og danner et primitivt hjerte. Når embryoet er 21 dager gammelt (fra befruktningen) begynner det lille hjertet å slå og pumpe væske rundt i kroppen!

Fra 6 uker

Kroppen blir rettere og hodet rundere. Fingre, tær og albuer begynner å formes. Embryoet begynner å se ut som et lite menneske, men det er ikke større enn et kirsebær! Spiserør og luftrør dannes, og små lungeknopper dukker opp. Underkjeven blir tydelig, og øyelokkene begynner å formes. Ørene er nå tydelige, men langt fra ferdige. Hjertet slår 140-150 slag i minuttet.

Fra 8 uker

Nå er den embryonale fasen over, og babyen kalles et foster. Fingre og tær blir tydeligere, og armer og bein er omtrent riktig plassert til resten av kroppen. Armene er bøyd ved albuen og håndleddet er tydelig. De er nå så lange at de kan møtes rundt brystet. Tommelen skiller seg fra de andre fingrene i form. Negler på tær og fingre begynner å formes. Fosteret har brystvorter og kan snart tisse, ettersom nyrene begynner å produsere urin.

 Fra 10 uker

Selv om fosteret ikke er mange centimeterne langt, ser det stadig mer ut som et lite menneskebarn. Ansiktet har øyne, nese og munn, og i denne uken formes også strupen og stemmebåndene. Selv om fosteret begynner å vise karakteristiske trekk i de ytre kjønnsorganene, er det fremdeles vanskelig å bestemme barnets kjønn ved ultralyd.

Fra 14 uker

Fosteret er nå 16 cm langt og veier rundt 135 gram. Den loddrette furen over overleppen kommer på plass denne uken. Beina tar igjen armene i utvikling, og vil fra nå av være lengre. De livlige bevegelsene blir stadig bedre koordinert. Fosteret svelger fostervann og tisser det ut igjen i fostervannet. Er det ikke utrolig at babyen på dette stadiet kan suge, svelge, tisse, gjøre pusteøvelser og bevege seg bevisst?

Fra 19 uker

Babyen har nå begynt å bevege stemmebåndene på en måte som ligner snakking. Den har et melkehvitt belegg på hele kroppen som skal beskytte huden mot fostervannet. Hos jenter når produksjonen av eggceller i eggstokkene sin topp på rundt 700 millioner denne uken.

Fra 20-21 uker (22.-23. svangerskapsuke)

Rundt disse tider begynner babyen å høre! Øyebryn har nå vokst ut, og det begynner å gro hår på hodet. Fosteret veier rundt 500 gram og er 28 cm langt. Fosterets bevegelser blir stadig bedre koordinert etter som nye nervetråder sammenbindes i et nettverk. Fingerneglene dekker snart fingertuppene. Fra og med 23. svangerskapsuke kan barnet overleve utenfor livmoren og blir i det tilfellet betegnet som ekstremt prematur. I en norsk studie av svært premature født i perioden 1999-2000 overlevde 16 prosent av dem som ble født i 23. svangerskapsuke.

Fra 26 uker

Babyen blir stadig flinkere til å åpne og lukke øynene, suge og svelge. Lungene trener mye på pustebevegelser. Fosterets kropp består av mellom to og tre prosent fett. Sentralnervesystemet begynner nå å bli så modent at fosteret klarer å regulere kroppstemperaturen og gjøre regelmessige pusteøvelser. Hos gutter begynner testiklene å synke ned i pungen. Vekt: 1100 gram. Full lengde: 33,5 cm. I denne uken ligger overlevelsesevnen etter en prematur fødsel på rundt 90-95 prosent.

Fra 30 uker

Kroppen vokser ikke like fort lenger, men hjernens vekst fortsetter i samme tempo. Når nye hjernefolder dannes, presses hodeskallen utover slik at hodestørrelsen øker. Antallet nervesammenkoblinger i hjernen øker enormt! Håret på hodet blir tykkere, og nå er både tå- og fingernegler ferdig formet. Fra denne uken begynner fosteret å få så dårlig plass i livmoren at det må trekke føttene opp under seg og innta fosterstilling. Vekt: 1800 gram. Full lengde: 38 cm.

Fra 38 uker – Fødselen*

Babyen er ferdig utviklet og moden fra uke 35, men den kan ”velge” å bli der inne noen uker fremdeles. I løpet av de siste to månedene har fosteret doblet sin vekt. Ved fødselstidspunktet har fosterets hjerte slått gjennomsnittlig 54 millioner ganger. På samme tid har fosteret rundt 100 milliarder hjerneceller. Tårekanalene er ikke ferdig utviklet, så barnet vil ikke ha tårer når det gråter de første ukene. Et nytt velskapt individ vil se dagens lys, og den ni måneder lange reisen er over. Nå starter en ny…

*Fødsel mellom uke 35-40 (fosterets alder) eller 37-42 (graviditetsuke) blir betegnet som normalt.