Publisert: 10.01.14 Skrevet av: Maria Victoria Kjølstad Aanje, Kommunikasjonsrådgiver i Menneskeverd
Etter at det ble kjent gjennom den danske avisen, BT at den ALS-rammede pasienten Jane Hoffmann (53) valgte å reise til Sveits for å ta sitt eget liv, har debatten rast både i danske og norske medier. Overlege advarer nå mot dødshjelp her i Norge.
Foto: Menneskeverd
For et halv år siden fikk Hoffmann diagnosen. Siden hun ikke ville leve med ALS, henvendte hun seg til den sveitsiske klinikken 13. desember i fjor der hun fikk oppgitt dødsdato. I går, torsdag, 9. januar gikk Jane bort.
Organisasjonen Dignitas har siden 1998 hjulpet godt over 1500 mennesker med alvorlig sykdom som har fått avslutte livet sitt.
Etisk feil
Overlege ved nevrologisk avdeling på Oslo Universitetssykehus, Morten Horn har markert seg som en tydelig motstander av eutanasi og legeassistert selvmord i samfunnsdebatten her i Norge. Han advarer nå mot dødshjelp. – Jeg er mot legalisering av aktiv dødshjelp fordi det er etisk feil, jeg kan ikke skjønne hvordan det er mulig å avgrense det på en rettferdig og forsvarlig måte, sier Horn til TV2. Horn påpeker for TV2 at sårbare pasientgrupper kan kjenne seg presset til å ta en slik avgjørelse selv som de innerst inne egentlig ikke ønsker det. Han legger også til at den siste fasen til ALS-pasienter ikke nødvendigvis er så forferdelig som mange frykter. – Nei, for oss som jobber med denne pasientgruppen er det viktig å få fram at hovedregelen er at den naturlige døden for disse pasientene som regel er nokså skånsom og fredelig, sier han til TV 2. – De blir som regel ikke kvalt, slik mange frykter. Det vanligste er at pasienten puster gradvis dårligere, synker inn i det vi kaller en kullsyrenarkose, og så sovner de bokstavelig talt stille inn, sier Horn. Overlegen er også svært skeptisk til at avliving av pasienter skal bli standard legeprosedyre. – Jeg synes ikke det er riktig at vi skal normalisere at leger tar livet av pasientene sine, sier overlegen.
Les hele artikkelen fra TV2 her
Vanskelig å regulere
I en kronikk i avisen Dagen skriver Horn at “Mange av oss kan forstå og føle sympati med døende og lidende mennesker, som ønsker hjelp til å få en smertefri død. Men spørreundersøkelsene, som Retten til en verdig død og dødshjelpsforkjemperne bygger sin agitasjon på, forenkler og tilslører det som er det avgjørende spørsmålet: Hvis aktiv dødshjelp skal være tillatt i Norge – hvordan skal det avgrenses?”
Vi må bekrefte mennesker
Liv Kjersti S. Thorsen, generalsekretær i Menneskeverd mener dødshjelp er et iskaldt signal til pasienter som er på sitt svakeste. – Helsevesenet må heller bekrefte mennesker gjennom god palliativ omsorg og lindrende behandling, sier Thoresen. – Nå er det mulig å behandle døende pasienter med god lindrende behandling, slik at man kan oppleve å gå en verdig død i møte. Innføring av eutanasi vil bety at vi som samfunn kapitulerer i møte med sykdom og død, sier generalsekretæren.